Köszöntő - Táj-, víz- és fürdőtörténeti bemutatóház
Táj-, víz- és fürdőtörténeti bemutatóház
Beköszöntő

A víz alapvető ősi elem, életünkben betöltött szerepét, sokszínűségét Vörösmarty Mihály költői soraival lehet csak méltó módon kifejezni:

Bak Sándor

    ”A víz kétes elem, a földet elönti,  de táplál,   
    Gát, de merészeknek pálya világokon át.   
    Gyötrelmesen keserű, ha szemedből bú sajtolá,   
    Kéj, ha örömcseppként ömlik el arcodon.   
    Árja megöl, de szelíd gyógyszer lesz, ha beteg vagy,     
    S szűz forrásaiból visszajön életerőd:   
    Természettől nyert a víz kétféle hatalmat,   
    Isteni áldássá tette az emberi ész „

Az ember és a víz kapcsolata, fejlődésének története, minden nemzet kultúrájának része, melynek megismerése, bemutatása a társadalom számára fontos feladat. Ez a gondolat fogalmazódott meg már több mint négy évtizeddel ezelőtt a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetésének szándékában is, amikor fontos lépéseket tett a vizekkel kapcsolatos ismeretek bemutatása és a múlt emlékeinek megőrzése érdekében. Mezőberényben Bodoki Károly Vízügyi Múzeumot alakított ki, a peresi szivattyútelepen természetvédelmi bemutatóházat, később pedig a gyulai tűsgátnál bemutató szobát hozott létre.

Ez a szándék motivált bennünket akkor is, amikor 1986-ban állami tulajdonba, és igazgatósági kezelésbe került a gyulai székházunkkal szemközti, Városház u. 25. sz. alatti műemlék jellegű épület, melyben közel nyolcvan éven át városi gőzfürdő üzemelt. A több részletében eredeti állapotát megőrző, a medencetereiben még romjaiban is szépséges épület adottságai kiváló lehetőséget teremtettek, felújítás után, táj-, víz- és fürdőtörténetet bemutató ház létesítésére.

Itt azonban szinte megállt az idő, és - elsősorban a megvalósítás anyagi hátterének hiánya miatt- közel két és fél évtized telt el, amíg a terv, az álom valóra vált. Ez idő alatt többször elkezdtük, leálltunk, gyorsítottunk, kivártunk, koncepciót váltottunk, - mindig az adott szakmai ágazati támogatottság feltételeihez és a pénzügyi lehetőségekhez alkalmazkodva.

Nagy feladat volt, és több szakaszban zajlott a műemlék jellegű épület helyreállításának tervezése és kivitelezése, hiszen a műemléki értékek megőrzésének és a használati funkcióknak a szempontjait összhangba kellett hozni.

Az építészeti helyreállítás után, 2003-tól új korszak kezdődött, ugyanis az Európai Uniós pályázati lehetőségek sorra megnyíltak, reményt keltve a gyors és biztos támogatásra. Ismét hosszú évek teltek el, de nem adtuk fel. Fél tucat pályázat kidolgozása, benyújtása, elutasítása sem térített el bennünket attól a szándéktól, hogy a már szépen felújított, üresen álló épület végre betölthesse méltó funkcióját és kiállítás létesüljön benne.

Végül a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programba (2007-2013) benyújtott pályázatunk támogatást nyert 2010-ben. A kiírás határon átnyúló volta miatt a Körösök vízgyűjtő területének távolabbi pontján, a romániai Szalacs Község Önkormányzatával együttműködő partnerségre léptünk. Majd közösen valósítottuk meg a Táj- és víztörténetet bemutató, oktató és információs házak a Körös-, a Berettyó- és Ér - völgyében című, TÁJVÍZHÁZ rövid nevű projektet, mely rövid nevet mostantól a gyulai bemutatóház épülete viseli.

A projekt célja: a környezeti és kulturális örökség megőrzése és népszerűsítése, ismeretterjesztés, oktatás és tájékoztatás a természeti értékek védelmében, a partnerek együttműködésének fejlesztése. A romániai partner az Ottomány településen lévő egykori Komáromi-kúria épületét alakította bemutatóházzá, a körülötte lévő természeti környezetet is megújítva.

A gyulai TÁJVÍZHÁZ bemutatóházban a Körös-vidéki tájról, vizeiről, természeti értékeiről, valamint a gyógyfürdőzésről mutatunk be hasznos ismereteket a nagyközönség számára. Igyekeztünk szórakoztató, élményt adó kiállítást megvalósítani. Hagyományos és korszerű kiállítási elemek, multimédiás eszközök, ismertető kiadványok, múzeumpedagógiai anyagok egyaránt láthatók itt. Kisebb konferenciák és időszakos kiállítások infrastrukturális feltételeit is megteremtettük. A partnerrel közös honlapra helyezés segítségével kiállításunk a világ bármely pontján megismerhető, mindazokkal a kiegészítő információkkal, melyeket a menüsorban elhelyeztünk.

Ezekkel a gondolatokkal köszöntöm honlapunk Kedves Látogatóit, remélve, hogy annak tanulmányozása elnyeri tetszésüket, felkelti érdeklődésüket, és mielőbb a TÁJVÍZHÁZ kiállítás látogatójaként fogadhatjuk Önöket. Ígérem, hogy egyedülálló és különleges élményben lesz részük.

Gyula, 2012. december

Bak Sándor igazgató       

Projektinformációk

Bihar megye

Érszalacs

Gyula