Elérhetőségünk:
5700 Gyula, Városház u. 26.
Telefon: 36-66-526-400
E-mail: bodoki.baratikor@kovizig.hu
Kőváriné Szabó Erzsébet titkár
Telefon: 36-30-407-2799

Levéltári látogatás


Június 6-án a levéltárba látogattunk, ahol betekintést nyerhettünk az intézmény működésébe. Érdeklődéssel hallgattuk Héjja Julianna főlevéltáros, Balogh Dorottya főlevéltáros és dr. Németh Csaba levéltáros előadásait, melyek révén értékes ismeretekkel gazdagodhattunk, a levéltárról, a Bodoki család történetéről és a Bodokiak mérnöki tevékenységéről. Élmény volt számunkra, hogy az előadások illusztrációs anyagát, a korabeli kéziratokat, a tervrajzokat és a térképeket, kézbe véve közelről is megcsodálhattuk. Képek a látogatásról, itt.

Búcsúzunk és emlékezünk...


Fájó szívvel búcsúzunk Takács Lajostól, tiszteletbeli elnökünktől, vezetőségi tagunktól. A Baráti Kör alapítását követő évben, 2010-ben az MHT Békés megyei Szervezete Kárpátaljára szervezett kirándulást, melyen a Baráti Kör több tagja és Takács Lajos nyug. vízügyi igazgató úr is részt vett. Beszélgetéseink során kiderült, szívesen csatlakozna hozzánk, vállalva, hogy tudásával, tapasztalatával segítse a Baráti Kör munkáját. 9 éven keresztül dolgozhattunk együtt a vízügyi múlt értékeinek megőrzését szolgálva. Nevéhez fűződik a Hosszúfoki Bodoki Károly Vízügyi Múzeum 1974-es alapítása, mert már igazgatóként is fontos feladatának tekintette a vízügyi múlt megőrzését. Bodoki Károly emlékének hosszú évtizedek óta őrzője és életművének és mérnöki munkásságának értő elemzője és elismerője volt. Köszönettel tartozunk azért, hogy közel egy évtizeden át erős szakmai elkötelezettséggel, példamutató módon dolgozott velünk, mindig számíthattunk logikus érvelésére, határozott véleményére, pontos, példaértékű munkájára. 2018 nyarán, a közelgő 95. születésnapja alkalmából szervezett ünnepi beszélgetésen, július 12-én, remek memóriával és jó humorral idézte fel Bak Sándor igazgató úr kérdéseire pályája állomásait. Az önéletrajzában azt írta, "Jó érzéssel tölt el, hogy munkám nem volt hiábavaló," ennek bizonyságtételével búcsúzunk Tőle és a közös éveinkben készült képekkel emlékezünk Rá.

Ottományi látogatás


2018. október 25.-én az Ér völgyében, Ottományban jártunk, ahol Szűcs György (Gyuri) és a tanár nénik régi barátként fogadtak bennünket.
Bejártuk a 2011-ben - ott jártunkkor - még romos, mára már felújított Komáromy Kúriában kialakított tárlatokat, megcsodáltuk a főépületben talált freskók és a lovarda épület felújításának folyamatát, az elkészült vízellátó alagutat. Meglátogattuk elhunyt Szabó István barátunk présházát és leróttuk kegyeletünket sírjánál.
A napot egy igazán finom csorba leves koronázta meg a hazaúton.

A kirándulásról készített képes beszámoló letölthető innen.

Üdvözöljük honlapunkon!


A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör (BKVMBK) egy Önkéntes civil szervezet mely, szorosan kötődik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz. Tagjaink olyan nyugdíjas vízügyesek , illetve aktív vízügyi dolgozók, akikben közös a vízügyi múlt iránti érdeklődés és mindannyian fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk és megőrizzük a vízügyi múlt értékeit.
Ezen elkötelezett szellemben 2009. novembere óta végezzük kutató, gyűjtő, ismeretterjesztő, támogató munkánkat. Honlapunkon szeretnénk bemutatni, közkinccsé tenni a többnyire valamilyen neves vízügyi eseményhez kapcsolódóan készített tablóinkat, prospektusainkat, előadásainkat, azokat az ismereteket amit elődeinkről, vagy a vízügyi létesítményekről összeállítottunk. Reméljük érdeklődésre tarthat számot a Bodoki mérnök dinasztia tevékenysége, a Vízügy székház, avagy a Táj-Víz-Ház lakóinak és funkcióinak története, esetleg a Malomcsatorna építése, sok más információval együtt.
Hasznos ismeretszerzést, eredményes böngészést, kellemes időtöltést kívánunk! Szívesen fogadjuk észrevételeiket, visszajelzésüket.