Elérhetőségünk:
5700 Gyula, Városház u. 26.
Telefon: 36-66-526-400
E-mail: bodoki.baratikor@kovizig.hu
Kőváriné Szabó Erzsébet titkár
Telefon: 36-30-407-2799
In memoriam Dr. Kovács Lajos okl. mérnök, közgazdász /1930. Devecser - 2021. Essen/

In memoriam Dr. Kovács Lajos okl. mérnök, közgazdász
/1930. Devecser - 2021. Essen/


Nemrég - novemberben - a honlapunkon és a Hírlevélben az ő írásával emlékeztünk Dr. Mosonyi Emilre, aki barátja, tanára, segítője, példaképe volt. Most szomorúan rá emlékezünk, mert 2021. március 25-én Kovács Lajos végleg elment. Már nem csak a Körös-vidékről, ahol a Vízügyi Igazgatóságnál 12 éven át osztályvezetőként dolgozott, hanem az új otthonából, a németországi Essenből is. Czakóné Czédli Jolán a Vízrendezési Osztályon közvetlen munkatársa volt, most az ő általa felidézett emlékek megosztásával búcsúzunk tőle. /Az emlékezés itt olvasható./
Köszöntjük a 30 éves Körös-vidéki Hírlevelet!

Köszöntjük a 30 éves Körös-vidéki Hírlevelet!


30 évvel ezelőtt, 1991. március 26.-án indult útjára a Körös-vidéki Hírlevél.
A Hírlevél alapítója, dr. Goda Péter igazgató a próbaszám beköszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „nem akarunk újságot, hivatalos körlevelet, és vezetői sajtóorgánumot sem, de cél, hogy érdeklődést keltsünk, gondolkodást indítsunk el egy kis hír erejével. A hír pedig akkor hír, ha időben érkezik, rövid és egyértelmű, ugyanakkor kétirányú, ahogy a fény a visszaverő felületről megérkezik, a hír is így járja be igazán pályafutását, így érheti el a célját a Körös-vidékről útjára indított Hírlevél”.
Ma már 30 éves múltra tekint vissza a kiadvány. Voltak változások az életében, a szemléletben, a formában, a  Szerkesztő Bizottság összetételében, Kis ideig szünetelt is, s akkor bebizonyosodott, hogy mégis szükség van rá. Története  itt olvasható.
Szerencsére túlélt minden változást,  a Múzeum Baráti Kör részéről most szeretettel köszöntjük! Egy olyan oldalára szeretnénk felhívni a figyelmet, ami számunkra az egyik legfontosabb tulajdonsága: archívummá vált! Dokumentum, mely segít eligazodni az emlékezetnek, támpontot ad a múltban, szembesít a tényekkel! Érték, mely sokak szorgos munkájával jött létre.
Alapítóinak, felelőseinek, szerkesztőinek, íróinak, létrehozóinak, a fotós és informatikus kollégáknak köszönetünket fejezzük ki és szívből gratulálunk!
A Hírlevél pedig még nagyon sokáig éljen!
A megemlékezés virágai

A megemlékezés virágai


Már hét éve, hogy Bodoki Károly (1814-1868) születésének 200. évfordulóján felavattuk egész alakos szobrát, a vízügyi igazgatóság székháza előtt. Az utókor így tisztelgett mérnöki munkássága, a Körös-Berettyó szabályozásában kifejtett elévülhetetlen érdemei előtt. A Baráti Kör a korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idén is elhelyezte a megemlékezés virágait a szobornál és az Óreformátusi temetőben lévő sírjánál. Fotók itt. Véletlen egybe esés, hogy a napokban akadtunk rá Dr. Papp-Váry Árpád a Budapesti Metropolitan Egyetem professor emeritusa által, a GEODÉZIA És KARTOGRAFIA folyóirat 2021 évi 1. számában „Bodoki Károly földmérő szobra Gyulán” címmel írt cikkére. Ezen írásából megtudtuk, hogy nemzetközileg is különleges művészi alkotásnak számít ez a szobor, mert nagyon ritka, hogy mérnököt a munkavégzését segítő munkaeszközével együtt ábrázolnák. A virágokon túl, ezen cikk közreadásával emlékezünk Bodoki Károlyra.
Búcsúzunk Pálinkás Lajos (1938-2021) főmérnök úrtól!

Búcsúzunk Pálinkás Lajos (1938-2021) főmérnök úrtól!


Szomorú szívvel, megrendülve fogadtuk a hírt, hogy 2021. március 4-én, életének 83. évében elhunyt Pálinkás Lajos a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott műszaki igazgatóhelyettes-főmérnöke, Baráti Körünk tagja. Tudtunk betegségéről, de bíztunk abban, hogy erős élni akarásával ő ezt a kórt is legyőzi.

1962. július 1-én került a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz, ahol 37 éven át 1999 februárjában történt nyugdíjba vonulásáig különböző beosztásokban, a ranglétrát végigjárva dolgozott. Ebből a legmeghatározóbb az a 24 év, amit műszaki igazgatóhelyettes-főmérnökként töltött kemény munkával, s szemlélete, tudása, vezetői stílusa alapvetően befolyásolta, meghatározta az Igazgatóság tevékenységét. Így írt erről az Igazgatóság megalakulásának 50 évfordulóján megjelent kiadványban, itt, életrajza itt olvasható.

Büszkék voltunk arra, hogy a Baráti Kör tagja és köszönjük, hogy javaslataival, iránymutatásaival segítette munkánkat, képösszeállítás itt. Kezdeményezésére 2013-ban a Víz Világnapon nagyszabású faültetés történt az Élővíz-csatorna mentén. Számunkra ezek a fák most már az ő emlékét is őrzik.

Üdvözöljük honlapunkon!


A Bodoki Károly Vízügyi Múzeum Baráti Kör (BKVMBK) egy Önkéntes civil szervezet mely, szorosan kötődik a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz. Tagjaink olyan nyugdíjas vízügyesek , illetve aktív vízügyi dolgozók, akikben közös a vízügyi múlt iránti érdeklődés és mindannyian fontosnak tartjuk, hogy ápoljuk és megőrizzük a vízügyi múlt értékeit.
Ezen elkötelezett szellemben 2009. novembere óta végezzük kutató, gyűjtő, ismeretterjesztő, támogató munkánkat. Honlapunkon szeretnénk bemutatni, közkinccsé tenni a többnyire valamilyen neves vízügyi eseményhez kapcsolódóan készített tablóinkat, prospektusainkat, előadásainkat, azokat az ismereteket amit elődeinkről, vagy a vízügyi létesítményekről összeállítottunk. Reméljük érdeklődésre tarthat számot a Bodoki mérnök dinasztia tevékenysége, a Vízügy székház, avagy a Táj-Víz-Ház lakóinak és funkcióinak története, esetleg a Malomcsatorna építése, sok más információval együtt.
Hasznos ismeretszerzést, eredményes böngészést, kellemes időtöltést kívánunk! Szívesen fogadjuk észrevételeiket, visszajelzésüket.